Snoningstrøya – mine endringer og notater

Du har sikkert sett den vakre babyjakka med fletting over det hele, og asymmetrisk knepping? Den «nuttede snoningstrøjen» er en dansk gratisoppskrift som har vært veldig populær en stund.

Jeg ble ekstra hekta da jeg så Enel sin fine, gule, med vanlig midtstilt knapping! Det var noe litt for nusselig over den sidestilte knappingen, for min del. Men flettene og resten av jakka er jo nydelig!

Men over det siste året har jeg lest ganske mange av de som har strikket jakken sine kommentarer:
«Hvorfor strikkes den egentlig i stykker? Jeg kan ikke skjønne hvorfor den ikke strikkes rundt?»
«Den blir for liten, ermene blir for smale, men bolen blir kort og bred».

Dessuten ser det ut til at originalgarnet er i sporttykkelse, noe som er litt i mellom f.eks merinogarnene som mange vil bruke. Jeg hadde funnet ønskefargen i Sandnes Merinoull, og ville bruke det.

Alt dette tilsa såklart at jeg måtte gå bort fra tallene oppskriften og gjøre mine egne utregninger.

Størrelsen jeg har laget er ca. 18-24 måneder.

Sandnes Merinoullp.4 vil nok gi meg ca. 21-22 cm i glattstrikk, men siden jeg har nokså jevn strikkefasthet (og hadde lite tid) strikket jeg ikke prøvelapp i denne omgang. Jeg begynte i stedet på et erme, og så om det så greit ut.

Jeg la opp 37 m til hver erme, og strikket en liten vrangbord på p. 3,5 før jeg gikk over til p. 4 for resten av mønsteret. Dette gjorde jeg likt som i originalen, bare at jeg strikket rundt: 4 runder med 1 r, 1 vr.
På ermene startet jeg med 2 vr, 9 r, 3 r, 9 r, 3 r, 9 r, 2 vr. Så fulgte jeg fletteinstruksen som i originalmønsteret (bare at jeg strikker uten flettepinne – se nederst i innlegget om du vil vite hvordan). Samtidig økte jeg 2 m midt under ermet hver 8. pinne som mønsteret tilsier.
Jeg strikket til ermet målte 23 cm, hadde 51 m (9 vrange masker i begynnelse og 9 i slutten av omgangen). Jeg passet på at jeg akkurat ble ferdig med de fire radene i fletten.
De 6 midterste maskene i ermet (altså de 3 siste + de 3 første i omgangen) felte jeg av på den siste omgangen, og så la jeg ermet til sides mens jeg strikket bolen (og det andre ermet, såklart!).

Jeg la opp 135 masker til bolen: 36 til hvert framstykke, og 63 til ryggen. Etter vrangbord på 3,5 likt som på ermene, gikk jeg over på p. 4 og mønster likt som før:
3 vr, og så 11 repetisjoner av 9 m til flette og 3 vr innimellom hver.

Jeg strikket til bolen målte ca. 20 cm, og passet på å stoppe når flettene var i samme omgang som de på ermene. På den siste omgangen felte jeg også 3+3 masker for å gi plass til hvert erme slik: 36 m i mønster, fell av 3, strikk 57 i mønster, fell av 3, og strikk de resterende 36 i mønster.

Så satte jeg inn ermene i ermeåpningene, og strikket hele jakka sammen. På den første omgangen felte jeg kun i vrangfeltene i overgangene mellom erme og bol: 2 vr sm, 2 vr sm, 2 vr sm (slik at det gjensto 3 vrange også i disse feltene, likt som i resten av jakka).

Så fortsatte jeg å felle i hver 8. runde som originalmønsteret tilsier, altså på rettsiden, men i den omgangen der man ikke skal flette. Jeg gjorde likt som i orginalen:

Første gang ble de to siste i alle vrangfeltene strikket vr sm (bortsett fra i vrangfeltene først og sist i omgangen, der skal det aldri felles noen).
Andre gang 2 vr sm i alle vrangfelter.
Tredje gang felles det i midten av fletta: 3 r, 1 løs av, 2 r sm, den løse trekkes over, 3 r (=2 m felt)
Fjerde gang i fletta: 2 r, 1 løs av, 2 r sm, den løse trekkes over, 2 r (=2 m felt)
Femte gang i fletta: 1 r, 1 løs av, 2 r sm, den løse trekkes over, 1 r (=2 m felt)

Da gjensto det 73 m i jakka mi, og jeg avsluttet med en vrangbord (1 r, 1 vr, men jeg startet med 1 vr denne gang, for å få overgangen fra flettene finere). Felte av etter 4 omganger.

Jeg plukket opp 76 masker til hver knappekant (ca 3 m for hver 4 rader), og strikket 1 r, 1 vr i 8 omganger. 7 knappehull jevnt fordelt på høyre kant.

Hullet under ermene sydde jeg til, og jeg syns ikke det gjorde så mye at det var færre masker avfelt fra ermene enn fra bolen, jeg bare fordelte det jevnt.

Et viktig trinn til slutt: Etter alle tråder var festet, ga jeg jakka en rask håndvask, rulla den i et håndkle, og strakk litt i den. Jeg la den ut for å tørke flatt i fasong, og dette gjorde at flettene roet seg ned og hele jakka så mye bedre ut (bildet viser forskjell på hvor humpete og sammentrukket lua er i forhold til jakka)

Jakka gikk radig og var et kjekt arbeid gjennom det hele, spesielt når jeg fikk inn teknikken på flettingen uten ekstrapinne. Slik strikker jeg mønsteret:
1.-3. p: *9 r, 3 vr* gjentas for alle m.
4. p: *Ta tak i den 4. masken på pinnen, og strikk denne, men la den fortsatt sitte på pinnen. Strikk de 3 maskene før som vanlig, og ta så av fjerde maske. 1 rett. Neste maske tas av pinnen, og holdes i venstre hånd (pekefinger og tommel) mens du strikker de tre siste rettmaskene. Sett den løse masken på pinnen igjen, og strikk den rett. 3 vrange* gjenta for hele runden.

Nå er jeg også snart ferdig med den matchende lua, og oppskriften på den skriver jeg også ned.

Kalde fakta:
Mønster: Utgangspunkt i «Nuttet snoningstrøye» av Vibe Ulrik Søndergaard
Garn: Sandnes Merinoull 7741 grønn
Pinner: 3,5 mm + 4mm
Ferdig vekt: 200 g
(jeg begynte akkurat på det femte nøstet mitt, kunne i nøden klart meg med 4 stk, bare såvidt).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s