Blogg

Tid for reparasjon

Jeg er veldig fornøyd med å se at reparasjoner faktisk er på vei inn i motebildet! Enkelte har omtrent gjort det til en kunst der reparasjonen skal synes, som et nytt dekorelement i seg selv (#visiblemending).

Som den gjenbrukeren jeg er, ligger dette så klart mitt hjerte nært. Tenk om vi kunne kjøpt færre, bedre ting, som vi var så glad i at vi reparerte dem om igjen og om igjen?

Dette året ønsker jeg å virkelig ta fatt på alle reparasjonene jeg har planlagt. Her har jeg spart på haugevis av plagg som bare trenger litt ekstra tid og konsentrasjon for å bli bra igjen.

32981643012_b25dd35510

Kanskje er det mer spennende å sy noe nytt?

Denne følelsen vil jeg prøve å endre på. Det er oftest raskere å reparere enn å starte helt på nytt. Og hvorfor skal jeg ofre nye tekstiler når jeg har liggende brukbare ting? Det blir jo sløsing (og det er virkelig et stygt ord for meg 😉 ).

Her er noen av reparasjonene jeg har fått unna de siste ukene (og det føles altså SÅ bra å få tingene ut av haugen og inn i rotasjon igjen!)

På en enkelt kveld gjorde jeg:

-Lappet to rifter i en tykk svart dongeribukse

-Festet lommer som var i ferd med å løsne fra en glidelåsjakke

-Festet nye borrelåser + sikret sømmene på de gamle borrelåsene på varekurven som skal henge under barnevognen vår.

-Laget ny opphengshempe og reparerte en løsnende glidelås-ende på en tykk ytterjakke.

Det kjedeligste med slike reparasjoner er ofte at plaggene er tykke og uhamslige å arbeide med, slik at det er vanskelig å komme til med maskinen. På dongeribuksen måtte jeg sy et stykke for hånd, fordi det var for nært opptil en merle.

I tillegg er det mye bytting til riktig tråd og riktig nål, og så bare et bittelite stykke søm. Men i mange tilfeller er det jo faktisk raskt gjort.

 

Sitteunderlag: søm med garn på overlocken

Hver dag triller vi barnevogna fram og tilbake med minstemann som skal i barnehagen, og jeg har lenge fundert på å forlenge vognposen jeg laget til ham i fjor. Men så kom jeg til å tenke på hvor upraktisk det er å putte en unge i skitten dress og støvler oppi en pose med velur-for.

Så da vognen trengte et par andre reparasjoner, benyttet jeg sjansen til å ordne et enklere sitteunderlag.

Jeg fant mintgrønn ullfilt i stofflageret mitt (og sliter med å huske når jeg har kjøpt dette. Antar det er fra Stoff og Stil, og mistenker det kan ha vært fra 2009 eller 2010. Men aner faktisk ikke hva jeg tenkte, annet enn at fargen er typisk meg).

Jeg la ullfilten dobbel, og nålet sammen lagene, før jeg la stoffet oppi vogna og klippet ut en passende form. Jeg ville ha sittelaget litt opp langs sidene, og klippet dessuten ut hull for selene som er festet i vogna. Etter jeg hadde klippet det viktigste, brettet jeg det hele på langs for å få klippet til mest mulig symmetrisk.

Jeg har testet ut garn på overlock før, men bare på prøvelapper og andre testprosjekter. Jeg har funnet ut at man bør ha ganske tynt og jevnt spunnet garn, og ha litt tålmodighet. Du bør kjenne maskinen din godt, siden dette krever litt mer tilpasning enn vanlig overlock-søm. Her bruker jeg Regia sokkegarn, men mange tynne, jevne garntyper som passer til pinne 2,5 kan passe bra.

Garnet kan brukes i griperne, men ikke i nålene. Der må man ha tråd som nålene klarer å dra gjennom stoffet.

Jeg trer et lite stykke tråd brettet til en løkke gjennom griper-øyet, og drar garnet gjennom med denne løkken.

Så syr jeg alltid noen test-sømmer (spesielt på sånne spesielle prosjekter som dette). Mitt første forsøk var med vanlig tråd (Gütermann Mara) i begge nålene, og garn i begge griperne. Det ble ikke så bra. Jeg byttet ut venstre griper (tråden lengst til høyre) med enda en vanlig snelle, og fikk bedre resultater.

Jeg syns den høyre nåletråden viser litt for mye her, så den ble også byttet ut med en mørkere tråd.

Siden garnet er langt mer elastisk enn vanlig tråd, må spenningen på denne løses opp så mye som mulig. Jeg fant ut at det ble finest med null i spenning + garnet tredt utenom haken bakerst/øverst på selve maskinen.

Ekstra kjekt med flerfarget garn! Men jammen var det ganske langt strekk av hver farge.

Siden det bare hadde blitt knot å kante de små hullene med overlock, kastet jeg rundt disse for hånd. Det ble ikke på langt nær så pent og jevnt, men jeg bestemte raskt at jeg ville godta sånn som det ble. Dette skjules uansett endel av selene.

Så var sitteunderlaget klart til å pynte litt opp i vogna vår!

Blondehue i Ottocapi merinoull.

Jeg startet året med å få ferdig denne søte lille saken, en blondelue etter mønster fra Knitting for Olive. Garnet var et påbegynt nøste med den nydeligste myke merinoull fra Malsen og Mor.

Det aller meste av merinoull som er å finne i garnbutikkene, er superwash-behandlet.

Merinoull er svært populært, siden det er supermykt, kløfritt og lett å vaske. Superwashbehandlingen går ut på at ullfibrene behandles med lut og belegges med silikon, før det spinnes til garn.

Men nå har jo mange av oss såpass gode vaskemaskiner at også ubehandlet ull kan maskinvaskes. Og når man vet at superwashbehandlingen er såpass miljøskadelig (og farlig for arbeiderne) at det ikke engang tillates å gjøres i Europa, da kan man jo vurdere hvor viktig det er å kunne putte alt i samme vask.

Jeg ble kjempeglad for å høre at Ottocapi-merinoen er superwash-fri. Tynn, kabeltvunnet merino passer supert til å få fram fine flettemønstre eller blonder.

Dette luemønsteret var fantastisk kjekt! Jeg har for lengst bestemt meg for å strikke både luen og den matchende kjolen igjen. Dette var størrelse 0-1 måned til en helt nyfødt liten venn, men neste lue blir til samme jente litt utpå våren. Jeg brukte 24 gram garn fra lageret (fra 2015). Detaljer finnes på Ravelry: http://www.ravelry.com/projects/Fragaria/lace-hat

 

Fragarias planer for 2017


(Januar 2016, vevstrikk-jakke på pinnene, S 11 måneder).

I 2016 har jeg

  • Hatt en stadig travlere ettåring
  • Sovet litt for lite, litt for ofte (se over)
  • Blitt underholdt, opplyst og inspirert av podcast
  • Hatt lite overskudd og hodeplass til blogging og oversikt
  • Jobbet mer enn før

Heldigvis har jeg likevel rukket å strikke en god del, deriblant en helmønstret jakke og en bolero til meg selv. Ellers har det gått i småstrikk, tilbehør og plagg til minsten.

Info om alle prosjektene finnes på Ravelry-profilen min.

Dessuten har jeg i løpet av året prøvd å kvitte meg med ting, garn og stoff jeg ikke egentlig er så glad i lengre. Dette er en lang prosess, og noe jeg nok må øve endel på.

Jeg har også sydd litt innimellom, men jeg har ikke tatt bestillinger eller brudekjolereparasjoner.

For det nye året har jeg store planer om å redusere godt på både strikkelager og stofflager her hjemme. Derfor tenker jeg å dokumentere (og begrunne) alt av sånt som jeg anskaffer.

Jeg har også grublet mye på strategier for å få til en reduksjon. Nå har det gått 8 år (!) siden jeg gjennomgikk garnlageret mitt, og la planen om å alltid strikke ferdig to ting før jeg kjøpte inn til én ny. Det har gått greit, men ikke levert så supre resultater som jeg kanskje hadde håpet på. Lageret later til å ha slanket seg fra 19034 til 18031 g hvis man skal stole på regnskapet (noe jeg ikke gjør uten forbehold). Det er vel ikke akkurat noe man kan kalle en drastisk nedgang, nei.

Her er planene jeg har lagt for 2017

  • Jeg må ta lageret mitt på alvor! Selv om det finnes et mer perfekt stoff å få tak i til et konkret prosjekt, har jeg nok i mitt allerede bugnende lager. Jeg skal bruke det jeg har, så langt jeg klarer.
  • Lager-entusiasme! Jeg har masse fint liggende, som jeg var glad for å få tak i på et tidspunkt. Denne gleden må graves fram igjen.
  • Reparasjoner og redesign-prosjekter. Jeg har altfor masse påtenkt og planlagt, så nå må prosjektene enten gjennomføres eller droppes.
  • Jeg flytter fra norsk Epla til internasjonale (og langt mer profesjonelle) Etsy. Jeg vil sy mest mulig opp av stoffene jeg allerede har, i tillegg til å legge ut sporadiske bestillingsmuligheter.
  • I løpet av året har jeg lyst til å få laget noen gaver klart til jul, i tillegg til eventuelle vennegaver og barnebursdagsgaver.

Slik så det ut ved sypulten min da det var ryddig en kort stund før jul. Håper på noen produktive timer her i løpet av det nye året!

Lue til snoningstrøya

Siden jeg ikke fant en lue jeg likte som passet til snoningsjakka, har jeg laget en oppskrift selv. Den er inspirert av Clover Earflap hat (som gjerne var litt for blondete for meg) og flettene fra snoningsjakka.

Oppskriften passer til garn i DK-tjukkelse, for eksempel Sandnes Merinoull eller DSA Sterk, 1 nøste på ca. 100 m er nok, evt. 2 nøster til den største størrelsen. Jeg har brukt pinner 3,5 og 4 mm.

Størrelse 1 (1,5) 2 (3) år.
Bruk en 40 cm rundpinne, og strikk rundt.

Legg opp 84 (88) 96 (99) m på p. 4 med midlertidig opplegg. Sett på en markør hvis du syns det er vanskelig å se hvor omgangen starter.

1.-3. p: *9 r, 3 (2) 3 (2) vr* gjentas for alle m.
4. p: *Ta tak i den 4. masken på pinnen, og strikk denne, men la den fortsatt sitte på pinnen. Strikk de 3 maskene før som vanlig, og ta så av fjerde maske. 1 rett. Neste maske tas av pinnen, og holdes i venstre hånd (pekefinger og tommel) mens du strikker de tre siste rettmaskene. Sett den løse masken på pinnen igjen, og strikk den rett.3 (2) 3 (2) vrange* gjenta for hele runden.

Gjenta disse fire rundene til luen måler omtrent 8 (9) 10 (11) cm, og du akkurat er ferdig med en fletteomgang.
Første fellerunde gjelder bare i størrelse 1 og 2 år:
1. p: *9 r, 3 vr* gjentas for alle m.
2. p (fellepinne): *9 r, 2 vr sm, 1vr* gjentas for alle m = 77 /88  m.
3. p: *9 r, 2  vr* gjentas for alle m.
4. p: *Ta tak i den 4. masken på pinnen, og strikk denne, men la den fortsatt sitte på pinnen. Strikk de 3 maskene før som vanlig, og ta så av fjerde maske. 1 rett. Neste maske tas av pinnen, og holdes i venstre hånd (pekefinger og tommel) mens du strikker de tre siste rettmaskene. Sett den løse masken på pinnen igjen, og strikk den rett. 2 vr* gjentas for hele runden.

Videre fellinger gjelder i alle størrelser:

5. p: *9 r, 2 vr* gjentas for alle m.
6. p (fellepinne): *9 r, 2 vr sm* gjentas for alle m = 70 (80) 80 (90) m.
7. p: *9 r, 1 vr* gjentas for alle m.
8. p: *Ta tak i den 4. masken på pinnen, og strikk denne, men la den fortsatt sitte på pinnen. Strikk de 3 maskene før som vanlig, og ta så av fjerde maske. 1 rett. Neste maske tas av pinnen, og holdes i venstre hånd (pekefinger og tommel) mens du strikker de tre siste rettmaskene. Sett den løse masken på pinnen igjen, og strikk den rett. 1 vrang* gjentas for hele runden.

9. p: *9 r, 1 vr* gjentas for alle m.
10. p (fellepinne): *3 r, ta 2 m løs av sammen, 1 r , trekk de løse m over, 3 r, 1 vr* gjentas for alle m = 56 (64) 64 (72) m.
11. p: *7 r, 1 vr* gjentas for alle m.
12. p: *Ta tak i den 3. masken på pinnen, og strikk denne, men la den fortsatt sitte på pinnen. Strikk de 2 maskene før som vanlig, og ta så av tredje maske. 1 rett. Neste maske tas av pinnen, og holdes i venstre hånd (pekefinger og tommel) mens du strikker de to siste rettmaskene. Sett den løse masken på pinnen igjen, og strikk den rett. 1 vrang* gjentas for hele runden.

13. p: *7 r, 1 vr* gjentas for alle m.
14. p (fellepinne): *2 r, ta 2 m løs av sammen, 1 r , trekk de løse m over, 2 r, 1 vr* gjentas for alle m = 42 (48) (48) 54 m.
15. p: *5 r, 1 vr* gjentas for alle m.
16. p: *Ta tak i den 2. masken på pinnen, og strikk denne, men la den fortsatt sitte på pinnen. Strikk masken før som vanlig, og ta så av andre maske. 1 rett. Neste maske tas av pinnen, og holdes i venstre hånd (pekefinger og tommel) mens du strikker den siste rettmasken. Sett den løse masken på pinnen igjen, og strikk den rett. 1 vrang* gjentas for hele runden.

17. p: *5 r, 1 vr* gjentas for alle m.
18. p (fellepinne): *1 r, ta 2 m løs av sammen, 1 r , trekk de løse m over, 1 r, 1 vr* gjentas for alle m = 28 (32) 32 (36) m.
19. p: *3 r, 1 vr* gjentas for alle m.
20. p (fellepinne): *ta 2 m løs av sammen, 1 r , trekk de løse m over, 1 vr* gjentas for alle m = 14 (16) 16 (18) m.
21. p: *1 r, 1 vr* gjentas for alle m.
22. p: Strikk 2 og 2 masker sammen ut pinnen (Jeg strikket SSK (slip slip knit)).
Trekk tråden gjennom de resterende maskene og stram til.

Gå tilbake til oppleggskanten, og flytt maskene fra ventetråden og over på en rundpinne (3,5 mm 40 cm).
Strikk første pinne rett, og pass samtidig på å snu eventuelle vridde masker riktig vei.
Nå er det lurest å strikke fram og tilbake. Begynn med en pinne fra vrangen, og strikk alle m rett. Fortsett med rettstrikk til du har 4 riller, og strikk siste pinne fra rettsiden.
Neste pinne (vrangen): Fell av de første 4  (10) 10 (4)m, strikk 20 m rett, fell av alle m fram til 26 (20) 20 (26) m gjenstår på p. Strikk 20 m rett, og fell av 6 (0) 0 (6).

Øreflappene strikkes hver for seg, slik:
Start fra rettsiden med en fellepinne: 2 r, 2 r sm, strikk til 4 m gjenstår. SSK, 2 r.
Strikk rett tilbake uten fellinger.
Gjenta disse to pinnene til 6 m gjenstår.
Siste fellepinne: 1 r, 2 r sm, ssk, 1 r = 4 m gjenstår.

Strikk knyttebånd med de siste 4 maskene, til ønsket lengde. Lag motsatt øreflapp likt.

Alle tråder festes på innsiden av lua med en butt nål.

Snoningstrøya – mine endringer og notater

Du har sikkert sett den vakre babyjakka med fletting over det hele, og asymmetrisk knepping? Den «nuttede snoningstrøjen» er en dansk gratisoppskrift som har vært veldig populær en stund.

Jeg ble ekstra hekta da jeg så Enel sin fine, gule, med vanlig midtstilt knapping! Det var noe litt for nusselig over den sidestilte knappingen, for min del. Men flettene og resten av jakka er jo nydelig!

Men over det siste året har jeg lest ganske mange av de som har strikket jakken sine kommentarer:
«Hvorfor strikkes den egentlig i stykker? Jeg kan ikke skjønne hvorfor den ikke strikkes rundt?»
«Den blir for liten, ermene blir for smale, men bolen blir kort og bred».

Dessuten ser det ut til at originalgarnet er i sporttykkelse, noe som er litt i mellom f.eks merinogarnene som mange vil bruke. Jeg hadde funnet ønskefargen i Sandnes Merinoull, og ville bruke det.

Alt dette tilsa såklart at jeg måtte gå bort fra tallene oppskriften og gjøre mine egne utregninger.

Størrelsen jeg har laget er ca. 18-24 måneder.

Sandnes Merinoullp.4 vil nok gi meg ca. 21-22 cm i glattstrikk, men siden jeg har nokså jevn strikkefasthet (og hadde lite tid) strikket jeg ikke prøvelapp i denne omgang. Jeg begynte i stedet på et erme, og så om det så greit ut.

Jeg la opp 37 m til hver erme, og strikket en liten vrangbord på p. 3,5 før jeg gikk over til p. 4 for resten av mønsteret. Dette gjorde jeg likt som i originalen, bare at jeg strikket rundt: 4 runder med 1 r, 1 vr.
På ermene startet jeg med 2 vr, 9 r, 3 r, 9 r, 3 r, 9 r, 2 vr. Så fulgte jeg fletteinstruksen som i originalmønsteret (bare at jeg strikker uten flettepinne – se nederst i innlegget om du vil vite hvordan). Samtidig økte jeg 2 m midt under ermet hver 8. pinne som mønsteret tilsier.
Jeg strikket til ermet målte 23 cm, hadde 51 m (9 vrange masker i begynnelse og 9 i slutten av omgangen). Jeg passet på at jeg akkurat ble ferdig med de fire radene i fletten.
De 6 midterste maskene i ermet (altså de 3 siste + de 3 første i omgangen) felte jeg av på den siste omgangen, og så la jeg ermet til sides mens jeg strikket bolen (og det andre ermet, såklart!).

Jeg la opp 135 masker til bolen: 36 til hvert framstykke, og 63 til ryggen. Etter vrangbord på 3,5 likt som på ermene, gikk jeg over på p. 4 og mønster likt som før:
3 vr, og så 11 repetisjoner av 9 m til flette og 3 vr innimellom hver.

Jeg strikket til bolen målte ca. 20 cm, og passet på å stoppe når flettene var i samme omgang som de på ermene. På den siste omgangen felte jeg også 3+3 masker for å gi plass til hvert erme slik: 36 m i mønster, fell av 3, strikk 57 i mønster, fell av 3, og strikk de resterende 36 i mønster.

Så satte jeg inn ermene i ermeåpningene, og strikket hele jakka sammen. På den første omgangen felte jeg kun i vrangfeltene i overgangene mellom erme og bol: 2 vr sm, 2 vr sm, 2 vr sm (slik at det gjensto 3 vrange også i disse feltene, likt som i resten av jakka).

Så fortsatte jeg å felle i hver 8. runde som originalmønsteret tilsier, altså på rettsiden, men i den omgangen der man ikke skal flette. Jeg gjorde likt som i orginalen:

Første gang ble de to siste i alle vrangfeltene strikket vr sm (bortsett fra i vrangfeltene først og sist i omgangen, der skal det aldri felles noen).
Andre gang 2 vr sm i alle vrangfelter.
Tredje gang felles det i midten av fletta: 3 r, 1 løs av, 2 r sm, den løse trekkes over, 3 r (=2 m felt)
Fjerde gang i fletta: 2 r, 1 løs av, 2 r sm, den løse trekkes over, 2 r (=2 m felt)
Femte gang i fletta: 1 r, 1 løs av, 2 r sm, den løse trekkes over, 1 r (=2 m felt)

Da gjensto det 73 m i jakka mi, og jeg avsluttet med en vrangbord (1 r, 1 vr, men jeg startet med 1 vr denne gang, for å få overgangen fra flettene finere). Felte av etter 4 omganger.

Jeg plukket opp 76 masker til hver knappekant (ca 3 m for hver 4 rader), og strikket 1 r, 1 vr i 8 omganger. 7 knappehull jevnt fordelt på høyre kant.

Hullet under ermene sydde jeg til, og jeg syns ikke det gjorde så mye at det var færre masker avfelt fra ermene enn fra bolen, jeg bare fordelte det jevnt.

Et viktig trinn til slutt: Etter alle tråder var festet, ga jeg jakka en rask håndvask, rulla den i et håndkle, og strakk litt i den. Jeg la den ut for å tørke flatt i fasong, og dette gjorde at flettene roet seg ned og hele jakka så mye bedre ut (bildet viser forskjell på hvor humpete og sammentrukket lua er i forhold til jakka)

Jakka gikk radig og var et kjekt arbeid gjennom det hele, spesielt når jeg fikk inn teknikken på flettingen uten ekstrapinne. Slik strikker jeg mønsteret:
1.-3. p: *9 r, 3 vr* gjentas for alle m.
4. p: *Ta tak i den 4. masken på pinnen, og strikk denne, men la den fortsatt sitte på pinnen. Strikk de 3 maskene før som vanlig, og ta så av fjerde maske. 1 rett. Neste maske tas av pinnen, og holdes i venstre hånd (pekefinger og tommel) mens du strikker de tre siste rettmaskene. Sett den løse masken på pinnen igjen, og strikk den rett. 3 vrange* gjenta for hele runden.

Nå er jeg også snart ferdig med den matchende lua, og oppskriften på den skriver jeg også ned.

Kalde fakta:
Mønster: Utgangspunkt i «Nuttet snoningstrøye» av Vibe Ulrik Søndergaard
Garn: Sandnes Merinoull 7741 grønn
Pinner: 3,5 mm + 4mm
Ferdig vekt: 200 g
(jeg begynte akkurat på det femte nøstet mitt, kunne i nøden klart meg med 4 stk, bare såvidt).

Albasamstrikk + The Outfit Along 2016


Jeg begynner å bli vant til at tiden stort sett går fortere enn jeg forventer. Nesten hver gang jeg sjekker dagens dato blir jeg overrasket! Så derfor øver jeg meg på å planlegge mindre, og heller være fornøyd med det jeg rekker.

I mai var jeg med på Malsen og Mor sin samstrikk av boleroen Alba. Men midt i måneden ble jeg bitt av akutt trang til å strikke 17.mai-cardigan til S. Så dermed var halve juni også gått før boleroen var ferdig.

So happy to see the Untangling Knots’ Outfit Along (#OAL2016) lasts through all of both June and July! I had been planning to join from mid May, but had to finish another along first. And that took until June 14th.


Pattern: Alba bolero, Malsen og Mor
Yarn: New Zealand Lammeull + Dalegarn Erle
Needles: 3,5 mm + 4mm
Finished weight: 185 g

I løpet av mai hadde jeg også store planer om å bli med på Untangling Knots sin Outfit Along, der man lager to plagg til å passe sammen, for eksempel et skjørt og en matchende topp.
Og takk og lov, var ikke fristen nå allerede 30. juni som jeg fryktet, for jeg har enda ikke kommet lengre enn til planleggingsfasen. Det eneste som er helt sikkert, er at skjørtet skal lages i det nye mummistoffet mitt!

Anyway, I still haven’t been able to decide on what to make for the OAL. The only sure thing, is that the Moomin fabric is going to be a skirt.

I bought the largest piece I could find of this fabric, from Tillukka on Etsy. But it still isn’t very large. So my original plan to make the Hollyburn or Zinnia skirts both fell through.
As they both have curved skirt pieces, they need more yardage.

My new plan is to just use the straight cut pieces, and pleat it myself. And I will be using a black plain fabric for a contrast band on the bottom, as well as on the waist band. I think that will work out well, as that may make the skirt look a bit more grown up and elegant. Hopefully 😉

And the knitted top to go along with it? I am still uncertain of both the pattern, the yarn and the color. So it’s good that I have a bit more time to think.

Hjemmelaget i mai 2016

Månedene går så altfor fort! Allerede i morgen er det første mai, og jeg kan ikke forstå at et helt år er gått siden sist jeg deltok i Me Made May. Utfordringen handler om å bruke plagg man har laget selv i mai, men ut over det bestemmer man selv hvordan man vil gjøre det. Litt av ideen, er at det skal være litt utfordring i det, slik at du ikke bare er med fordi du likevel bruker hjemmelaget hver eneste dag.
Les mer om Me Made May her: http://sozowhatdoyouknow.blogspot.no/p/about-me-made-may.html

Jeg bruker mye hjemmelaget, siden jeg trives i det, og det passer godt i jobben min, men nå skal jeg gjøre litt mer innsats for å ha ett eller flere hjemmelagede plagg på hver dag. Noen dager kommer jeg til å dele bilder på Instagram, og senere her i bloggen.

I tillegg la jeg til et ekstra element: jeg skal gå over noen av de hjemmelagede plaggene som jeg ikke bruker nå, og forsøke å få noen av dem i bedre stand. Oftest har jeg mye mer lyst til å gå i gang og lage noe nytt enn å fikse på noe «gammelt», men det er jo både raskere og lurere å få gjort noe med det jeg allerede har lagt mye tid i å lage.
Da kan jeg samtidig benytte sjansen til å skrive litt om hva som kan bli galt i sydde og strikkede prosjekter, og hvordan jeg vil fikse det.

Følg meg gjerne på Instagram for å følge prosjektet fra dag til dag: http://www.instagram.com/fragariabergin/

Romperens gullalder

Er det ikke litt rart hvordan et plagg vi omtrent ikke hadde hørt om for et par år siden, plutselig har blitt så populært? Jeg har i alle fall hoppet på trenden!

Selv om jeg er glad i kjønnsnøytrale klær til baby, blir det jo ikke sånn at jeg kler babygutten min i kjole. Og jeg husker faktisk godt at jeg savnet et enkelt lite plagg å ha over body og strømpis da eldstegutten B var baby i 2008-2009. Noe som tilsvarte den enkle selekjolen. Han hadde mange vester, men det blir jo bare halve antrekket.

Jeg kan faktisk også huske at jeg skisset opp noe som lignet en romper: jeg så for meg en strikket ullbukse (som vi både da og nå hadde til bruk over tøybleiene), men med en påstrikket smekke og seler, slik at det ble som en seleshorts. Tenk så heldig at når lillebror kommer 5-6 år senere, så er dette på høyeste mote?

Nå finnes det mønster på rompere og seleshortser i mange ulike stiler. Blondete, flettete, enkle, eller mønstrede. Noe for enhver stil.

Jeg startet dilla med denne søte saken fra Sandnes Garn sitt hefte nr. 1415 (Lun start), og noen rester av Dale Babyull. Denne ble gitt vekk, men jeg har sett den blir fin i mange ulike farger. Nå lurer jeg på om vi burde ha en i mørkeblått?

Den var kjekk og grei å strikke, og veldig søt på. Dessuten er denne en av de mer praktiske, siden den har knepping mellom beina.

null

Kjappstrikka drakt fra Paelas strikket jeg 6 stykk av i fjor! Det er ganske voldsomt til meg å være, for jeg pleier sjelden å orke sånne repetisjoner av samme mønster. Denne grågrønne hadde vi i bruk i fjor vår, og den var søt på. Jeg måtte jukse litt til, sånn at knappingen kom lengre ned på de neste jeg strikket. Det var ikke konkret oppgitt i mønsteret hvor knappehullene måtte komme, men jeg har satt i Ravelry-notatene mine hvor jeg helst ville hatt dem i de ulike størrelsene.

Drakten er avhengig av store nok knapper, ellers vil den rett og slett ikke holde seg godt på. Jeg syns dessuten det var litt styrete å skifte bleie når hele dressen mer eller mindre måtte av ved hvert bytte.

I løpet av sommeren hadde jeg flere ideer som måtte prøves ut som rompere. Krabberomperen finnes ikke noe mønster på, da den ble improvisert fram i Lille Lerke. Jeg bare måtte ha noe med det søte krabbemotivet jeg hadde sett hos To vrange.  Og noen av favorittstoffene fra samlingen min gjorde seg også på småtten min.

Årets siste romper var klar til julaften. Arvedrakten fra boken «Barnestrikk fra Paelas» strikket jeg i Tjukk Merinotweed fra Trollkar.

Og nå er jeg såklart blitt helt hekta. Jeg hadde en stund en frykt for at romper-tiden var raskt på vei mot slutten, og at det eneste som ville fungere i vår var litt «voksnere» stiler, som f.eks Olas shorts, designet av Marianne J. Bjerkmann:

Men så prøvde jeg en gammel romper på ett år gamle S, og fant ut at det var fremdeles så nydelig søtt som bare det. Så nå vokser ønskelisten for hver dag:

Oppskrifter fra: Sandnes garn (Sandnes garn) Ministrikk.no (Gustav og Berta) Sandnes garn.

November: strikkeønsker

Jeg er helt voldsom på å lage strikkeplaner.
Vanligvis planlegger jeg en lang kø med prosjekter jeg vil strikke framover (dette er tydelig å se i Ravelry-køen min), og så bruker jeg masse tid og energi på å vurdere hva som må strikkes først, og hvilket garn og hvilke farger jeg vil bruke til noe som jeg kanskje aldri rekker å begynne på.

Heldigvis har jeg blitt litt mer realistisk med årene: allerede nå vet jeg at siden S nærmer seg ett år nå, er det liten vits i å planlegge mer skikkelig babystrikk til ham. Nå bør det tenkes barnehagestrikk og størrelse 1,5-2 år til ham (som allerede har rukket å bli 9 måneder!).

Men til enhver tid så har jeg altså gående en plan i hodet mitt. Siden det er såpass skiftende, tenker jeg det kan være gøy å dokumentere dette, og så kunne se tilbake. Strikket jeg det som var planlagt, mon tro?

Slik ser køen min ut nå i november:
1.Først må jeg strikke nok en kjappstrikka drakt. Jeg har nettopp strikket en i grått, men hun samme venninna som jeg var veldig grei og sa ja til oppdrag fra (sånn som jeg eeegentlig ikke gjør 😉 ) skal også ha en i større størrelse. I lilla.

2. Etter det bør jeg strikke noen julegaver. Aller helst fra noe lagergarn. Rart at akkurat dette ikke var en mer konkret plan 😉

3. Så fikk jeg en oppfordring om å strikke noe i Trollkar sin Merino-Tweed. Tror jeg har landet på sennepsgult, og den kjempefine «Lille gåsunge»-vesten fra Rare Rusk.
Men jeg har visst ikke helt slått fra meg å eventuelt strikke Arvedrakt (fra Paelas) eller Bergen, Baby! i samme garn. Så disse figurerer også på listen i mitt hode.

4.Jeg har litt for få strikkeplagg å gå i på jobb. Og når man jobber i strikkebutikk, så må man nesten ha selvstrikket på seg, altså. Denne fine silkealpakka-toppen tenker jeg kan være kjapp og grei å få til. I en av de fine grønnfargene i Alpakka Silke.

5. En vevstrikket jakke der jeg kombinerer Shetland soft (i grått? Eller beige?) med noe tilnærmet regnbuefarger i stripene. Vevstrikk kun oppe i bærestykket. Tror jeg. Jeg har masse rester av Røros Lamullgarn, og dette skal kunne kombineres bra med gul Nøstebarn 2-tråds, og forskjellig Shetland Soft.

6. Og så har jeg hysterisk lyst til å strikke en Løvfallbukse i grønt!
Men da burde jeg strengt tatt bruke lagergarn. Men har jeg grønt garn i lageret? I riktig tykkelse? Nok til at det blir en hel langbukse? Dessverre tror jeg ikke det. Så akkurat dette må jeg gruble litt mer på.

7.En Wiolakofte har jeg planlagt siden januar-februar da mønsteret kom ut, også for å ha på på jobb. Men så blir den jo veldig tykk? Så da har jeg avventet.
Men nå kommer den straks i tynnere versjon! Det høres veldig lovende ut!
Jeg vil strikke i sennepsgult, petrolblått, og eventuelt litt grått.

Etter det ligger det enda flere ting, både en Ellen Christine-kofte i tynn Merino, og en Villsauer på Runde i Kauni til S. Men disse ligger såpass fram i tid at jeg tenker å ha dem klar til neste høst igjen.

Man skal nå i alle fall ikke bli arbeidsledig!